» 3DPE » راهنمای فیلامنت اکریلونیتریل استیرن اکریلات (ASA)
آموزش فیلامنت مقاوم

راهنمای فیلامنت اکریلونیتریل استیرن اکریلات (ASA)

فیلامنت ASA یا Acrylonitrile Styrene Acrylate، نوعی ترموپلاستیک است که ترکیبی از قدرت مکانیکی، مقاومت در برابر UV و مقاومت در برابر آب (منظورمان مقاومت رطوبتی در محیط است نه ضد آب بودن) را به طور همزمان دارا است. همچنین به دلیل پایداری ابعادی بالا و مقاومت شیمیایی خوب، برای نمونه سازی، ماکتهای فضای باز و پرینت برخی قطعات داخلی خودرو مناسب است.

فیلامنتی محبوب برای کاربردهای فضای آزاد و محیط خارج از ساختمان

شاید نام این فیلامنت اصلا به گوشتان نخورده باشد؛ حتی تلفظ آن بفارسی هم سخت است! در بازار جهانی این فیلامنت به acrylonitrile styrene acrylate معروف است. از نظر خویشاوندی فرزند خلف و تکامل یافته تر فیلامنت ABS محسوب می شود.

همه با خواص فیلامنت ABS آشنایی داریم ولی عیبهای آن را نیز فراموش نمیکنیم (جداشدن لایه، ترک خوردگی، شرایط دمایی … ). بنابراین تولیدکنندگان متریالهای پرینتر FDM همیشه دنبال ارائه جایگزینهایی بهتر هستند: یک نمونه همین فیلامنت ASA است؛ ذاتا برای مقاومت در برابر شرایط مخرب آب و هوایی توسعه یافته (از ماده ASA در صنایع مهمی مثل خودروسازی سالهاست که برای تولید قطعات داخل خودرو و بدنه استفاده می شود، اکنون نوعی از این متریال نیز برای چاپگرهای سه بعدی رومیزی توسعه یافته و به بازار عرضه شده است).

مزیت فیلامنت asa

مزایا فیلامنت asa:

  • مقاومت بالا در برابر UV
  • مقاومت بالا در برابر آسیب و ضربه
  • دمای انتقال شیشه بالا

معایب فیلامنت asa:

  • نیاز به تهویه عالی به دلیل وجود گاز های خطرناک
  • هزینه بالای خرید
  • دمای بالای اکسترودر

فیلامنت مقاوم محیط

کاربردهای ASA filament:

  • قطعات بیرونی خودرو (کانسپت)
  • اجزای فضای بیرونی مثل قطعات کانسپت معماری محوطه
  • ساخت تندیس برای نصب در فضای سبز
  • کانستپ مدلهای لوازم ورزشی
  • علامتهای خارجی مانند تابلو ها
  • قطعات رباتیک یا تحت فشار مثل چرخ دنده، یاتاقان …

جدول فیلامنت asa

نکات مهم هنگام کار با فیلامنت ASA

نکات زیر به شما کمک می کند تا در زمان چاپ سه بعدی با فیلامنت ASA کمتر دچار مشکل شوید:

– از مناسب بودن دمای بستر چاپ اطمینان حاصل کنید (میانگین ۱۱۰ درجه سانتیگراد)

– تنظیمات مربوط به دما و خنک کننده را انجام دهید تا از گرمای بیش از حد جلوگیری شود

– دمای اکسترودر میانگین ۲۷۰ درجه تنظیم می شود

– فن خنک کننده را روی سرعت پایین تنظیم کنید

برندهای فیلامنت ASA

۱- Fillamentum ASA Extrafill

شرکت Fillamentum، که یکی از تولید کننده های معروف فیلامنت پرینت سه بعدی است، ASA Extrafill را عرضه کرده است. این فیلامنت که دارای هشت رنگ متفاوت از جمله «چمنی متالیک» و «سبز چمنی» است، با قیمت ۲۷ دلار برای هر کیلوگرم ارزان ترین فیلامنت موجود در لیست ما محسوب می شود.
به غیر از وبسایت شرکت تولید کننده و سایت آمازون، فیلامنت ASA Extrafill را می توانید از فروشگاه ها و شرکت های معروف پرینت سه بعدی مانند MatterHackers تهیه کنید.

ویژگیها:

– میانگین قیمت هر کیلو: ۳۰ دلار
– قطرهای موجود: ۱٫۷۵ میلیمتر، ۲٫۸۵ میلیمتر
– سایز رولهای موجود: ۷۵۰ گرمی (به علاوه یک قرقره ۲۵۰ گرمی)، ۲٫۵ کیلوگرمی که به صورت سفارشی است
– رنگ های موجود: ۸
– دمای پرینت: ۲۵۰ تا ۲۵۵ درجه سانتیگراد
– دمای بستر: ۸۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد

۲- Rigid.Ink ASA

نام بزرگ دیگری در بازار پرینت سه بعدی یعنی شرکت Rigid.Ink، فیلامنت ASA مخصوص خود را روانه بازار کرده است. نکته کلیدی در فروش محصول قابل اعتماد آنها، تلرانسِ قطرِ فوق العاده پایین +/-.۰۳ mm است. (این امر در فیلامنت Fillamentum تنها +/-.۰۵ mm است).

ویژگیها:

– میانگین قیمت هر کیلو: ۶۰ دلار
– قطرهای موجود: ۱٫۷۵ میلیمتر، ۲٫۸۵ میلیمتر
– سایز رول موجود: ۱ کیلویی، ۳ کیلویی، ۱۰ متری
– رنگ های موجود: ۶
– دمای پرینت: ۲۴۰ تا ۲۵۰ درجه سانتیگراد
– دمای بستر: ۹۰ تا ۱۱۰ درجه سانتیگراد

۳- ۳DXTech 3DXMax ASA

اگرچه شرکت ۳DXTech کمتر شناخته شده است اما مدلهای زیادی از فیلامنت ASA خود یعنی ۳DXMax را عرضه کرده است. این فیلامنت نه تنها در تمام قطرها و سایز رولهای استاندارد تولید شده بلکه دارای بیشترین طیف رنگی نیز می باشد. سطح نهایی تمام پرینت ها چندان براق نخواهد بود و به همین دلیل برای تولید اجزای فنی که نیاز به زرق و برق ندارند ایده آل است.

ویژگیها:
– میانگین قیمت هر کیلو: ۴۰ دلار
– قطر های موجود: ۱٫۷۵ میلیمتر، ۲٫۸۵ میلیمتر
– سایز رول موجود: ۱ کیلویی، ۴ کیلویی، ۴ x 5 کیلویی
– رنگهای موجود: ۱۱
– دمای پرینت: ۲۷۰ تا ۲۹۰ درجه سانتیگراد
– دمای بستر: ۱۱۰ تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد

نکته: فیلامنت asa در بازار ایران کمیاب است؛ چون موجود بودن آن متغیر بوده و بستگی به شرایط ارزی کشور دارد. در هر حال این فیلامنت، قیمت گرانتری نسبت به abs دارد.

فیلامنت «اکریلونیتریل استیرن اکریلات» متریالی سخت، مقاوم و با شرایط چاپ آسانتر را مقدور ساخته است. این فیلامنت نسبت به محرکهای شیمیایی، نور خورشید، باران، حرارت و تغییر حالت و رنگ مقاومت بالایی دارد (بر عکس فیلامنت ABS که تمایل به زرد شدن، دفورمه شدن یا ساییدگی در محیط پیرامون دارد). پس برای هر هدفی از لانه پرنده گرفته تا مجسمه های کوچک و بزرگ، چیزی بهتر از فیلامنت ASA پیدا نمی کنید!

مزیت دیگر فیلامنت اکریلونیتریل استیرن اکریلات (ASA) نسبت به ABS ، میزان تاب خوردگی کمتر آن میباشد. البته همانند جد سختگیرش یعنی ABS باید مراقب یک نکته باشید:

دقت کنید سیستم خنک کننده فن و دمای نازل حرفه‌ای تنظیم شود؛ زیرا ASA هم در صورت وزش نسیمی خنک هنگام پرینت سه بعدی شروع به ترک برداشتن میکند! بهتر است در محفظه‌ای محصور عملیات چاپ انجام شود یا اگر از نرم افزار اسلایسر سیمپلیفای یا Cura استفاده میکنید، گزینه Ooze Shield یا Wipe Wall را حتما فعال کنید. همچنین پیشنهاد میشود تنظیمات سایت نرم افزار Simplify3d را برای فیلامنت ASA مشاهده کنید. 

جمع بندی فیلامنت ASA

اگر به دنبال فیلامنتی برای پرینت سه بعدیِ نمونه های کاربردی و وسایل مربوط به فضای باز می گردید، فیلامنت ASA گزینه مناسبی برای شماست؛ اگرچه این فیلامنت در بازار کشور راحت پیدا نمی شود، گران بوده و کار با آن کمی سخت خواهد بود (برای چندبار اول)، اما کیفیت و مقاومتشان، آنها را به فیلامنتی فوق العاده برای موارد خاص و مستحکم تبدیل می کند.

لطفا نظرات و سوالات خود را در بخش کامنتینگ مطرح کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست
پیمایش به بالا
telegram

مشاوره خرید و پشتیبانی مشتریان

واتس اپ phone تماس تلفنی چت آنلاین چت آنلاین